Kesimpulan ini diambil melalui penelitian terbaru yang dilakukan di tiga kota negara Perancis pada orang-orang berusia 65 tahun ke atas yang diamati selama 5 tahun.
Para lanjut usia yang secara teratur memasak dengan minyak zaitun atau menggunakannya dalam salad dressing diketahui berisiko stroke 41% lebih rendah dibandingkan mereka yang jarang menggunakannya.
Dari 7625 suspek yang diamati, 148 orang mengalami strok di masa penelitian. Pembahagian strok secara keseluruhan adalah 15% pada kumpulan pengguna minyak zaitun dan 26% pada bukan kumpulan pengguna minyak zaitun.
Hasil ini dilaporkan dalam jurnal Neurology (15/6/2011).
#International Facts Olive Oil.
Jom dapatkan info QURANIC FOODS & Makanan Sunnah.. Jom like www.facebook.com/QuranicFoods
More info www.QuranicFoods.com
Sms.whatsapp 0175750810
No comments:
Post a Comment