Monday 2 December 2013

Proses Pati Minyak Zaitun : Perahan Sejuk [ Olive Oil Olive House ]





Bismillah.

Proses Pati Minyak Zaitun:

Buah zaitun dipetik dari tangkainya satu per satu, bukan dengan menggoyang dahannya sehingga buah tidak jatuh ke tanah.

Proses:

- Buah sudah boleh diproses sebelum 48 jam setelah dipetik dari pohonnya.

- Dicuci.

- Digiling beserta bijinya.

- Dilakukan proses pemerasan (press) selama kurang lebih 45 minit sehingga minyaknya naik ke permukaan.

- Minyak disedut dengan selang(paip).

Dari buah zaitun yang telah digiling tersebut dapat dipisahkan antara minyak, air dan ampas yang dapat dipergunakan untuk haiwan ternakan.

Sampel minyak dibawa ke makmal untuk mengetahui kadar asidnya. Bila minyak tersebut mengandung asid kurang dari 0.5 maka digolongkan sebagai extra virgin oil. Namun bila lebih dari 0.5 dikategorikan sebagai virgin olive oil.





 
# International Facts of Olive Oil.
#Kredit to : AsySyakirin Enterprise









Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS






hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)







No comments:

Post a Comment